Az emlékezet fejlesztése iskoláskorban

Lányom idén kezdte az iskolát. Vannak dolgok, amik nagyon jól mennek neki, máskor viszont ügyetlen. Azt vettem észre, hogy nagyon hamar elfelejt dolgokat. Például egy feladat elkészítése során mindig csak az első lépésre emlékszik, hogy még mit kell csinálnia vele, arra már nem. Mit tudnék ezzel csinálni? Keressek fel szakembert? Érdemes valamit pluszban gyakorolnom vele?

Kedves Ibolya!

Milyen jó, hogy együtt tanul gyermekével, ez a figyelem kincset ér a gyermek fejlődése szempontjából, ilyenkor sokkal hamarabb felszínre kerülnek a problémák is, amiket idejében lehet orvosolni. 

Amit említ, hogy lánya könnyen elfelejt dolgokat, az emlékezettel áll összefüggésben. Persze érdemes több helyzetben is megfigyelni, több napszakban is a lányát, hogy tényleg emlékezeti problémáról van-e szó, vagy inkább fáradságról. Ha az emlékezeti gyengeség mindig jellemző, akkor érdemes vele szakemberhez fordulni! Hiszen mind a hosszú, mind pedig a rövid távú verbális emlékezet működése komoly összefüggést mutat az iskolai teljesítménnyel. Szakember felkeresése azért is ajánlott, hogy megállapítsa az elmaradás mértékét és részletesebben feltárja az emlékezeti funkciók működését. Ezt követően célzott gyakorlatokat tud ajánlani vagy hatékonyabban tudja a fejlesztést végezni. Nem mindegy ugyanis, hogy a nehézség az emlékezetbe véséssel van, vagy az elraktározással, vagy esetleg a felidézés okoz-e gondot. Támpontot ad a gyakorlásnál az is, hogy a sorrendiség felidézése hogy megy, illetve az emlékezet terjedelme mekkora.

Mindenképpen javaslom tehát, hogy továbbra is kísérje figyelemmel gyermeke emlékezeti működését, és bizonytalanság esetén bátran forduljon szakemberhez: logopédushoz, fejlesztőpedagógushoz!