Hangok kiejtésének fejlődése

Lányom szeptemberben fogja betölteni az ötödik életévét. A „r” hang szép ejtése még gondot okoz neki, rendre „l” hanggal helyettesíti azt. Amikor próbálom, hogy mondja utánam, úgy látom, mintha a nyelve rövid lenne, azért nem tudja megpörgetni. Van ilyen? Kihez érdemes ezzel fordulni?

Kedves Gábor!

Megnyugtató, hogy kislányának öt éves korára már csak egy hang ejtése okoz gondot! Alapos körültekintésre vall, hogy ilyen aprólékos figyelemmel követi lánya beszédfejlődését. Sok öt éves gyermek nem ejti még jól a „r” hangot, sőt, esetleg még több hangot sem, ez önmagában nem ok az aggodalomra.

Természetesen azonban nem véletlen, hogy a gyermekeket a logopédusok is öt éves korukban szűrik, ugyanis ilyenkor általában még elég idő áll rendelkezésre, hogy kijavítsák iskolakezdésre a hangokat. Annak megállapítása, hogy mi a hibás ejtés oka, a logopédusok kompetenciakörébe tartozik. Természetesen a kicsi nyelv is lehet az „r” hang ejtésének okozója, de ennél sokkal általánosabb, hogy a nyelv alatti nyelvfék rövidsége, az úgynevezett lenőtt nyelvfék okozza. Ezt bizonyos esetekben nyelvfék nyújtó gyakorlatokkal lehet nyújtani, más esetekben pedig a nyelvfék felvágását szokták javasolni a szakemberek. Az előbbi sok-sok gyakorlással, viszonylag hosszabb idő alatt, megfelelő kitartás mellett hoz eredményt, még utóbbit ambulánsan végzi foniáter, alig jár fájdalommal és vérzéssel.

A nyelvfék rövidségével kapcsolatban logopédushoz, fogorvoshoz és foniáter szakemberhez érdemes fordulni.