Ovis lesz a gyerekem, de még cumizik – mit tegyünk?

A lányom jövőre kezdi az óvodát. Nagyon ragaszkodik még a cumijához, szeretnénk tőle elvenni, de gyakran még a játékhoz is kéri. Látjuk, hogy már kezdenek elállni tőle a fogai is, nem szeretnénk, hogy később ezért kellene logopédushoz járnia. Legyünk szigorúbbak ezen a téren?

Kedves Gréta!

A gyermekek cumizásával kapcsolatos álláspontok nagy vitákat szoktak kiváltani, a szakmában is sokféle nézet képviselteti magát. Ezért talán még nehezebb szülőként véleményt formálni a témában, hiszen nyilván a legjobbat szeretnék csemetéjüknek.

Az biztos, hogy a cumizás, és annak különböző formái sok gyermek szükséglete, hiszen nyugtatóan hat rájuk. Néhányuknak jobban, másoknak kevésbé, vagy egyáltalán nincs szüksége rá. Ezen a téren is különböznek a gyerekek. A cumi előnyeként szokták emlegetni, hogy az ujjszopással ellentétben a cumi elvehető, így könnyebb kontrollálni, meddig cumizik a gyermek. Azt persze nehéz eldönteni, hogy ez a pillanat mikor időszerű. Pszichológiai, fogászati és logopédiai szempontból is meg lehet közelíteni a kérdést. A drasztikus elvételt megélheti a gyermek traumatikusan, míg a cumi hosszan tartó állandó használata maradandó károkat okozhat a fogsoron, illetve a beszédfejlődést is akadályozhatja. A drasztikus, megbeszélés nélküli elvételt óvodáskorhoz közelítő gyermekeknél már nem javasolják. A tejfogak elmozdulásai sokszor – ha kis mértékű a torzulás – maguktól rendeződnek cumielhagyás után. Ha nem, akkor érdemes fogorvos mellett logopédushoz is fordulni, ugyanis gyakran a nyelés nem megfelelő formája az oka annak, hogy a tejfogak nem rendeződnek vissza cumielhagyás után. A beszélő gyermekeknek nem javasolt már ébrenlétkor cumit adni, hiszen a beszéd gyakorlását, tanulását hátráltatja, a hangképzést befolyásolja, torzítja, ha közben a szájában van a cumi is. Sokszor könnyű megbeszélni a gyermekkel a cumizás szabályait, hogy például játszáshoz nem kaphatja meg, de alváshoz igen, stb. Javaslom, hogy próbálják ésszerű érvek mentén meghatározni a cumihasználatot, beszéljenek róla lányukkal, és közösen hozzanak döntést úgy, hogy amellett mindannyian ki tudjanak tartani még a nehezebb napokon is. A cumi elhagyása után pedig fogorvossal és logopédussal is fel lehet venni a kapcsolatot, hogy körbejárják a kérdést, mit érdemes tenni a fogak visszarendeződése és a megfelelő artikuláció érdekében.

fotó: