Iskolaváltás – felvételi

Ádám fiam jövőre lesz hetedikes és szeretném, ha 6 évfolyamos gimnáziumba felvételizne. Egyedül az tart vissza, hogy nagyon szereti a mostani közösséget, amibe jár, és nem szívesen hagyja itt őket. Ennek ellenére érdemes iskolát váltani? Mi alapján érdemes mérlegelni a döntés hasonló helyzetben?

Kedves Délia!
Ha a gyermeke jól érzi magát az iskolában, valóban érdemes megfontolni a döntést. A gyerekek számára az iskolaváltás hasonló kihívást jelent, mint a felnőttek életében az új munkahelyen való beilleszkedés, amit kialakult személyiséggel is gyakran nehezen tud megélni az ember.
A gyermek azzal szembesülhet az új közösségben, hogy a fiúk erősen rivalizálnak egymással, erős lehet a nyomás azzal kapcsolatban, hogy a legjobbat kell nyújtaniuk, és lehetséges, hogy a gyermek korábban kimagasló volt az osztályban és sokat dicsérték az új osztályban viszont nagyobb eséllyel lesznek nála is okosabbak, és még jobbat kell hoznia, ha szeretné megtartani a korábbi elismertséget. Ez komoly teher a gyerekek számára. A 6 osztályos gimisek általános iskolás korú, ám gimi státuszú gyerekek, akik a gimis tananyag struktúra szerint tanulnak. Ez pedig 7. és 8. osztályos gyerekeknél ugyancsak nehézséget jelenthet. Mindezek mérlegelése mellett, ha továbbra is dilemmázik, mi a legjobb döntés, keresse fel az iskola pszichológusát vagy kérjen tanácsot a Pályaválasztási Tanácsadó szakembereitől.